Ce este evanghelia?

Ce este evanghelia?

Dacă vrei să îl cunoști pe Dumnezeu ca Tată, trebuie să cunoști Evanghelia. Dacă vrei să cunoști iertarea deplină și fericirea durabilă care nu poate fi distrusă, trebuie să cunoști Evanghelia.

Cuvântul „evanghelie” înseamnă „veste bună”, o veste bună care trebuie anunțată. Astfel că, ea se deosebește de orice alt mesaj secular sau religios care, pe bună dreptate, pot fi denumite „sfaturi bune de urmat”. Evanghelia nu este un sfat, nu este o sugestie, ci este o veste bună, nu despre ce poți face tu ca să obții împăcarea cu Dumnezeu, ci despre ce a făcut Dumnezeu în Cristos ca să te împace cu El. Și nu doar să te împace pe tine cu El, ci un întreg popor, pentru ca în cele din urmă să restaureze întregul univers, care acum este caracterizat de suferință, răutate și moarte. Așadar, Evanghelia ne anunță despre faptele lui Dumnezeu făcute de dragul nostru în persoana istorică a lui Isus Cristos, Fiul Său divin și Mesia promis din vechime.

Totul începe cu Dumnezeu, Creatorul tuturor lucrurilor și tuturor oamenilor. El este Cel care ne-a creat pentru a-L glorifica și pentru a ne bucura de comuniunea cu El. Și pe bună dreptate, pentru că El este un Dumnezeu sfânt și maiestuos, drept și plin de bunătate care merită închinarea noastră.

Dar la fel de adevărat este că noi am prețuit mai mult darurile lui Dumnezeu decât pe Dumnezeu însuși, așa că L-am nesocotit pe El, i-am dat un vot de neîncredere și am ales să ne croim drumul prin viață potrivit cu înțelepciunea și dorințele noastre proprii. Ne-am făurit viața închipuindu-ne că vom descoperi fericirea prin noi înșine. Numai că lucrurile nu s-au întâmplat astfel. Am ajuns să gustăm amărăciunea, tristețea, suferința, neîmplinirea și în cele din urmă moartea. Totul pare a fi un ciclu deșert fără sfârșit și fără ieșire. În loc să fim fericiți cu adevărat, am ajuns să fim complet pierduți și frânți de propriile noastre neputințe, nefiind în stare să găsim vreun remediu pentru starea noastră spirituală. Și lucrul cel mai înspăimântător este că vom da socoteală de viața noastră în fața Creatorului nostru care ne va judeca pentru fiecare gând, vorbă și faptă și care ne va da verdictul final.

Vestea bună a Evangheliei este că Dumnezeu ne-a urmărit în dragostea Sa și a invadat istoria noastră, spațiul și timpul, pentru a realiza ceea ce noi niciodată nu am fi putut realiza. El l-a trimis pe Fiul Său divin care a devenit om în persoana lui Isus din Nazaret. El a trăit o viață umană obișnuită, dar în același timp uimitoare, pentru că este singura viață trăită în ascultare deplină de Dumnezeu. Nu doar atât, ci El s-a lăsat pedepsit de Dumnezeu în locul nostru, purtând povara vinovăției noastre asupra Lui, satisfăcând astfel justiția și dreptatea lui Dumnezeu, de dragul nostru.

Marea eroare din ziua de azi este ideea că Dumnezeu nu este preocupat de integritatea și dreptatea Sa. El este imaginat ca un soi de divinitate care își întinde bagheta iertării peste toată lumea. Însă lucrurile nu stau așa. Pentru ca Dumnezeu să te ierte presupune o problemă foarte costisitoare. Îl costă sacrificiul Fiului Său. Atât de valoros a fost sacrificiul acesta încât Dumnezeu l-a confirmat prin învierea lui Isus dintre cei morți – astfel încât Cristos a murit și a fost înviat pentru îndreptățirea noastră. Așa că Evanghelia este o veste obiectivă. Este mesajul despre cine este Isus și ce a făcut El. Dar ea are și o dimensiune subiectivă. Cum ne sunt aplicate aceste beneficii ale lui Isus? Cum le putem primi noi? Biblia învață foarte clar că noi suntem îndreptățiți înaintea lui Dumnezeu nu prin faptele noastre, nici prin eforturile noastre, nici prin lucrările noastre, ci prin credință – numai prin credință. Singura modalitate prin care poți primi beneficiile vieții și morții lui Cristos este să îți plasezi încrederea în El și numai în El. Când faci asta cu adevărat, Dumnezeu te declară o persoană dreaptă, ești adoptat în familia Sa, ești iertat de toate păcatele tale și începi călătoria credinței spre reînnoirea întregii creații.

Puterea harului și acceptării gratuite în familia lui Dumnezeu are un efect transformator în viața oricărui creștin adevărat. Pentru că nu mai căutăm să câștigăm aprobarea lui Dumnezeu (făcându-l pe Dumnezeu cel mai mare și cel mai rău supraveghetor pe care l-am întâlnit), noi suntem liberi să îl iubim din recunoștință și bucurie. Ascultarea noastră și „faptele bune” devin cu adevărat bune pentru prima dată, pentru că sunt motivate de recunoștință și nu din dorința de a-L îmbuna pe Dumnezeu sau a-L face dator.

Ajungem încet să semănăm cu Stăpânul care ne-a eliberat din dependențele și constrângerile înrobitoare. Așa cum El a slujit lumea care nu L-a înțeles și care nu L-a apreciat, așa suntem și noi chemați să ne slujim semenii și lumea din jur fie că vor crede sau nu ca noi. Isus s-a numit pe sine slujitorul tuturor și a spus că noi, ucenicii lui, trebuie să ne slujim unii pe alții sacrificial dacă ne numim după numele Lui.

A avea o simplă fascinație despre Isus nu este suficientă pentru a împlini lucrarea Sa transformatoare. Curiozitatea este bună, dar ar trebui să conducă la o căutare ferventă,. Aceasta poate fi realizată prin citirea Cuvântului lui Dumnezeu și făcând parte dintr-o comunitate de oameni creștini care au interes personal să investească în creșterea ta.

Nu putem fi prea încântați de faptul că ești pregătit să explorezi realitatea învierii lui Cristos. Ne-ar face plăcere să vorbim despre călătoria ta și să te conectăm cu oameni care le pasă de tine, fie la Radiant Timișoara, fie altundeva.

Următor
Cine este Isus?