Lectură de vară 2023

Lectură de vară 2023

Arta pescuitului<br>Autor: Thomas Boston
Arta pescuitului
Autor: Thomas Boston

​Scrisă la începutul lucrării publice de predicare a lui Thomas Boston, cartea Arta Pescuitului de Oameni este uimitoare prin spiritul pătrunzător al autorului în ceea ce definește un „pescar de oameni”.

Foarte atent la pasajul analizat – „Veniți după Mine, și vă voi face pescari de oameni” – Boston vede în cuvintele Mântuitorului cele două mari aspecte ale pescuitului de oameni. În primul rând, că nu poți fi pescar de oameni dacă nu ești ucenic al lui Domnului Isus Hristos. În al doilea rând că, odată cu cerința, Mântuitorul face promisiunea că ucenicii Lui vor fi făcuți pescari de oameni și, chiar mai mult decât atât, că pescarii Lui vor avea garantat succesul.

Arta Pescuitului de Oameni nu este un manual pentru căutătorii de soluții și metode omenești, ci, în spiritul puritan, este o călătorie în profunzimea dependenței de Dumnezeu în pescuitul oamenilor, căci doar El este Cel ce poate converti sufletele.

Cât despre predicarea izvorâtă și concentrată pe trucuri omenești, Boston afirmă fără teamă că: Ticăloasă trebuie să fie predicarea unde tot ceea ce are mesagerul de spus este: „Asta e tot din partea mea”, în loc să proclame, „Așa vorbește Domnul!”

Departe de a se vedea predicatorul-model, Boston își îndreaptă atenția de la daruri către pe inima predicatorului. Strigătul lui către Dumnezeu răsună viu și astăzi: Fă-mă mai degrabă mut, Doamne, decât să mă suporți să predic fără pasiune pentru binele sufletelor oamenilor.

Cum pot crește femeile în biserica locală? <br>Autor: Keri Folmar
Cum pot crește femeile în biserica locală?
Autor: Keri Folmar

Cum pot femeile să crească înfloritor în viața lor creștină? În această scurtă carte, Keri Folmar prezintă opt principii esențiale care să le ajute pe femei să se implice complet în contextul bisericii locale, cum ar fi prioritizarea membralității și a implicării în biserică, investirea în relații de ucenicizare serioase și evitarea conflictelor și a amărăciunii.

Femeile pot veni cu idei utile despre cum pot experimenta plinătatea harului lui Dumnezeu în timp ce caută să se implice în comunitatea biblică, alături de alți credincioși.

Eu încă spun DA<br>Autor: <strong>Dave HARVEY</strong>
Eu încă spun DA
Autor: Dave HARVEY

Căsniciile durabile se construiesc prin momente definitorii succesive. Momentul învinovățirii. Momentul slăbiciunii. Momentul când unul dintre voi suferă. Momentul când visurile te dezamăgesc. Momentul când copiii părăsesc cuibul. Felul în care gândim și ne purtăm unul cu altul în momente ca acestea este ceea ce face așa încât căsniciile noastre să dureze sau să se ofilească. În ultimă instanță, aceste momente definitorii sunt invitații ale lui Dumnezeu de a ne gândi serios la traiectoria noastră și să căutăm transformarea, prin har.

După 37 de ani de căsnicie și 33 de ani de slujire pastorală, Dave Harvey a identificat aceste momente definitorii pentru căsniciile noastre. El vrea să ajute cuplurile să le identifice în propriile lor relații, astfel încât să își însușească o abordare proactivă și evlavioasă de a rezolva conflictele, de a se susține reciproc atunci când schimbările apar inevitabil în viață, și de a se asigura că relația lor în căsnicie supraviețuiește și înflorește.

Indiferent dacă relația ta în căsnicie se maturizează frumos, dacă are nevoie de o rafinare sau dacă voi doi sunteți prinși într-un conflict iar viitorul vi se pare nesigur, Dave Harvey vă pune înainte, în această carte, încurajări și sfaturi practice prin care să fiți ajutați să întăriți ce a rămas și să zidiți o căsnicie care să rămână solidă în viitor.

*  *  *
DAVE HARVEY slujește ca președinte al Great Commission Collective. Dave a păstorit vreme de 33 ani, slujește în consiliul director al CCEF și călătorește mult slujind în denominații și rețele de biserici ca vorbitor popular la conferințe. Dave este autorul cărților Când păcătășii spun „Da”,Rescuing Ambition și Sunt chemat?, și coautor al cărții Letting Go: Rugged Love for Wayward Souls. El și soția lui, Kimm, au patru copii și patru nepoți, și locuiesc în partea de SV a statului american Florida. Dacă doriți să consultați materialele sale video, articole sau să îl invitați la un eveniment, vizitați revdaveharvey.com.

Prețul (ce te costă să Îl urmezi pe Isus)<br>Autor: Steven J. Lawson
Prețul (ce te costă să Îl urmezi pe Isus)
Autor: Steven J. Lawson

Nu există o criză mai importantă în bisericile evanghelice de astăzi ca aceea a convertirilor false. Iar această criză se datorează în mare parte faptului că din predicarea Evangheliei lipsește un ingredient necesar – chemarea oamenilor să își socotească prețul uceniciei înainte de a se decide să Îl urmeze pe Isus.

În cartea de față, Steven Lawson pătrunde cu inimă pastorală și zel evanghelistic în semnificația cuvântării Domnului Isus Hristos din capitolul 14 al Evangheliei după Luca, arătând că chemarea la ucenicia creștină aduce cu ea beneficii spirituale imense, atât pe pământ cât și în veșnicie, dar că ea vine cu un preț uriaș.

A-L urma pe Hristos te poate costa popularitatea în rândul vechilor tăi prieteni. Te poate costa succesul în afaceri. Te poate costa admirația din partea acestei lumi. Nimic din viața ta nu poate fi lăsat în afara acestei dedicări față de Isus Hristos. Trebuie să te gândești cu atenție la ce îți cere această consacrare. 

Fii sigur de faptul că acea religie care nu te costă nimic, nu valorează nimic și nu îți aduce nimic bun. Religia care nu te costă nici timp, care nu-ți ocupă gândurile, care nu te costă lepădarea de sine, care nu-ți cere sacrificiul, nici rugăciunea, nici suferința, care nu-ți aduce împotrivirea lumii, nici persecuția ei și nici vreun conflict cu ea, va fi o religie care nu-ți va mântui niciodată sufletul.

Este o religie care nu-ți va da nicio mângâiere în ziua necazului și una care nu-ți va aduce nicio pace în ziua morții tale.

Catepitici (catehismul noului legământ pentru pitici<br>Autor: Joel Settecase 
Catepitici (catehismul noului legământ pentru pitici
Autor: Joel Settecase 

CATEPITICI este un catehism pentru copii (și nu doar) ancorat în teologia noului legământ. El folosește tradiția catehismelor istorice, însă folosește o abordare cristocentrică și principii hermeneutice care privesc la Scriptură ca revelarea unui plan unic de răscumpărare.